categorie | CKW

Felt for Architecture

za 02-11-2019 t/m zo 05-01-2020

Expositie van Anneke Copier, Claudio Varone (Felt for Architecture) Sven Hoogerhoud en Hedy Witsmeer van zaterdag 2 november t/m zondag 5 januari 2020.

Openingstijden: Elke zaterdag en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.
Buiten openingstijden welkom op afspraak.

Felt for Architecture is een samenwerking tussen architect en ontwerper Claudio Varone en kunstenares en vilt-expert Anneke Copier. Felt for Architecture is een collectie tapijten en monumentale drie-dimensionale wand-objecten. Alle creaties zijn uniek, bestaan uit vilt. Wol wordt soms gecombineerd met katoen, zijde en vlas. Alle objecten zijn handgemaakt in eigen atelier in Nederland met traditionele technieken met respect voor mens en milieu. Op de eerste plaats is het werk kunst, daarnaast levert het een positieve bijdrage aan de akoestiek.

De laatste jas is voor warmte en kleur tijdens de laatste reis. De wades worden ontworpen door Anneke Copier en gemaakt in haar atelier in Hauwert. De wade is gemaakt van wol dat met de hand is vervilt.

De baren en grafmanden worden gevlochten van wilgentenen, de urnen zijn van wilg en leem; dit werk, gemaakt door Sven Hoogerhoud en Hedy Witsmeer, combineren goed met 'de laatste jas' en zijn zowel geschikt voor natuurbegraafplaatsen als crematoria.

Felt for Architecture is door de jaren heen gerenommeerd geraakt over de hele wereld. Zo wordt het werk geëxposeerd in Engeland, Australië, Denemarken, alsook Shanghai en zijn er prototypen geëposeerd in Israels befaamde Design Museum Holon.

Felt for Architecture is ontstaan uit de affiniteit voor het materiaal vilt. Felt for Architecture ervaart vilt als een magisch materiaal waarmee je je kunt uitdrukken vanuit een onderbuikgevoel. Je hebt vezels en je begint. Waar andere textielverwerkingen hen ook ontzettend fascineren is vilt nog net een stapje terug naar het oeroude en het primitieve. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Daarnaast is vilt een materiaal waarmee je in relatief korte tijd een groot object weet te creëeren. Het is voor dit ontwerptechnische duo belangrijk dat iets ruimtelijk weet te raken, een monumentale uitstraling heeft en daarmee een toevoeging kan zijn voor de architectuur.