categorie | CKW

'Verticaal' - Art van Triest

za 04-04-2020 t/m zo 03-05-2020

Vanaf zaterdag 4 april in Oosterland: 'Verticaal van Art van Triest. Deze installatie gaat een visuele dialoog aan met het interieur van de kerk.  

UPDATE: De adviezen en maatregelen omtrent COVID-19 van het RIVM en de Rijksoverheid raken ook Zin in Oosterland. We vinden het belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen in het niet verder verspreiden van het virus en nemen de adviezen dan ook heel serieus. In navolging van het advies van het KNMO zijn daarom tot nader order, ALLE activiteiten van Zin in Oosterland gestopt. We rekenen op uw begrip in deze!

Naast een indrukwekkende esthetische ervaring heeft het werk ook een diepgang te bieden die zeer passend is binnen de context van het kerkgebouw. Het stelt op beeldende, associatieve wijze existentiële vragen en zet aan tot contemplatie.

De ​installatie ​Verticaal bestaat uit een menigte buitenproportioneel lange houten ladders die in de lucht zweven. Van dichtbij wordt je blik naar boven getrokken, je ziet een lijnenspel van verticale en horizontale lijnen. Als je als kijker om de installatie heen loopt lijkt het net of de ladders zelf bewegen door dit lijnenspel. Je kunt er onderdoor lopen, de ladders eindigen net buiten handbereik. Door het tegenlicht lijken de uiteinden van de ladders in de lucht te verdwijnen en hoger te reiken dan in werkelijkheid.

Toelichting van de kunstenaar:
De ladder is een object waar ik al geruime tijd mee werk. Het is een instrument dat de functie heeft van een fysiek verlengstuk, dat we gebruiken om hoger en verder te reiken. Het is typisch een object waarvan de vorm bepaald is door zijn gebruiksfunctie. De breedte en afstand tussen  de sporten zijn gebaseerd op de afmetingen van het menselijk lichaam. De lengte wordt gestuurd door zijn gebruiksfunctie en het samenspel tussen gewicht (van de ladder zelf en van de gebruiker die erop staat) en zwaartekracht. Alleen al het zien van een lange ladder roept hoogtevrees op, zelfs maar op enkele sporten boven de grond staan roept de fundamentele angst van ‘geen vaste grond onder de voeten hebben’ op.

Deze interpretatie is geenzins dwingend. De installatie is een verstilde vraag aan de kijker. ‘Verticaal’ is open voor persoonlijke associaties en interpretaties, het gegeven van meerdere waarheden naast elkaar betrek ik ook op de betekenissen van het werk zelf. De implicaties van de gedachte achter het werk zijn verstrekkend, maar uiteindelijk gaat het mij om het oproepen van associates bij de kijker. Het werk biedt meer diepgang dan een puur esthetische ervaring en heeft de potentie om existentiële vragen te stellen en aan te zetten tot contemplatie, wat zeer passend is binnen de context van een kerkgebouw.

'Verticaal' is te bezichtigen van zaterdag 4 april t/m zondag 3 mei.
Let op: gedurende deze expositie zijn er extra openingsdagen. Data en tijden worden binnenkort bekend gemaakt op de site.