categorie | CKW

Opening expositie Gerrit Terpstra en Gerrit de Wilde

za 08-09-2018 t/m zo 04-11-2018

Expositie met nieuwe werk van Gerrit Terpstra en Gerrit de Wilde. Zaterdagmiddag 8 september. Aanvang 15.00 uur.

Gerrit de Wilde uit Makkum en Gerrit Terpstra uit Heeg. De komende expositieperiode is in Oosterland het werk te zien van 2 zeer getalenteerde kunstenaars uit Friesland.
Beide kunstenaars zijn zeer veelzijdig en laten dat in deze expositie ook zien.

De crypte is gevuld met de beelden van Gerrit de Wilde.
Fantastische, zinnenprikkelende, ietwat surrealistische beelden, die zeer tot de verbeelding spreken. Een opstelling van een aantal kleine vitrines toont beelden uit zijn serie TIJD.  De afzonderlijke werken doen denken aan een opengeslagen boek. In deze serie gaat Gerrit er van uit dat in het open geslagen boek links het gelezene ligt en rechts het te lezene, links het Verleden en rechts de Toekomst. De staande middenbladzijde, het Nu, neemt verschillende gedaanten aan. Zijn werk is (en wordt nog steeds) door diverse kunstliefhebbers verzameld. Van de hand van een van deze verzamelaars, Bert de Turck, is een biografie verschenen over Gerrit de Wilde: De Wilde Weg.  
Naast beelden heeft Gerrit ook diverse publicaties op zijn naam staan.

Aan de wanden van de kerk worden de schilderijen van Gerrit Terpstra getoond. Als beeldend kunstenaar maakt Gerrit Terpstra gebruik van de vele mogelijkheden die beeldende materialen en technieken bieden om uitdrukking te geven aan zijn gevoelens ten aanzien van het onderwerp of de techniek. In zijn vrije werk worden die voornamelijk bepaald door verwondering over het bestaan als zodanig, en meer specifiek, over de gevolgen van een immer voortgaande tijd. De tijd die heelt en vernietigt, openbaart en verdoezelt, aantast en polijst, meetbaar en beleefbaar is; Kortom, het is de invloed van tijd op zowel de persoonlijke, als de algemene geschiedenis van mens en natuur die hem inspireert. Het werk voor déze expositie is ontstaan in een periode dat Gerrit een ode wilde brengen aan de klassieke surrealisten , zoals bijv. Max Ernst. De inhoud van de werken wordt bepaald door de willekeurige vlekken van de verf. Via onderbewuste associaties worden werelden zichtbaar die niet op een rationele manier te creëren waren. Een aantal panelen zou je kunnen zien als tweeling werken, ze zijn door elkaar ontstaan. Naast deze schilderijen worden ook beelden van Gerrit getoond.

De feestelijke opening van deze expositie is op: zaterdag 8 september a.s. om 15.00 uur  
(dit is afwijkend van de gewoonte om de opening op zondag te verrichten). U bent van harte welkom in de Michaëlskerk, Kerkweg 22, te Oosterland – Wieringen

De tentoonstelling na de opening nog te zien t/m 4 november 2018,
op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur – 16.30 uur.