categorie | CKW

Het Teschemacherorgel in concert

zo 17-03-2019

Op zondag 17 maart 15.30 uur is er een feestelijk en ook leerzaam concert op het bekende Teschemacher-orgel in de Michaelskerk te Oosterland / Wieringen.

Het afgelopen najaar is groot onderhoud verricht door de orgelmakers van Bakker en Timmenga te Leeuwarden. Nu wordt het orgel gepresenteerd in woord, beeld en geluid.

Jan Dekker zal een lezing verzorgen met informatie over de orgelbouwer, de geschiedenis van het orgel en een inkijkje in de verschillende onderdelen van het orgel aan de hand van foto’s met tot slot een klankdemonstratie door Frank van Wijk, organist in Alkmaar en Bergen.

Dit voor de pauze. Daarna zal Frank van Wijk een concert geven met werken van Nederlandse componisten uit de 18e eeuw, heel geschikt voor huisorgels.

Een must voor orgelliefhebbers en eenieder die wat meer over orgels wil weten!

Dit concert is gratis toegankelijk!


Frank van Wijk studeerde van 1983 tot 1991 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam de hoofdvakken orgel (bij resp. Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop), clavecimbel (bij Bob van Asperen en Kees Rosenhart) en kerkmuziek (onder meer bij Klaas Bolt). Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. 

Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Met de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk vormt hij een orgel duo. Hij maakte verschillende opnames op CD en DVD en publiceert regelmatig artikelen. In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvan hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde. In 2018 publiceerde hij samen met Pieter van Dijk het 17e eeuwse Camphuysen Handschrift. 

Sinds 2016 is hij organist/reisleider voor de Stichting Internationale Orgelreizen.