categorie | data

Verbeeld Geheim

OCM PROJECT: JANUARI-DECEMBER 2000

Verbeeld geheimkunst en religie in de Michaëlskerk
Project 'verbeeld geheim' gaat over de wisselwerking tussen hedendaagse kunst en religie. Hoe kunnen oude woorden en verhalen uit de joods-christelijke traditie nog inspireren tot nieuwe beelden en nieuwe woorden? 

Veertien kunstenaars verbeeldden opnieuw een aantal spirituele thema’s uit 2000 jaar cultuurgoed. Thema’s als: God, waarheid, tijd, deugd, licht, verlangen, kwaad, opoffering, maar ook verhalen uit de bijbel komen in woord en beeld in dit unieke boek. Bij de schilderijen wordt informatie gegeven over de kunstenaar en het ontstaan van het werk.  Daarnaast bevat het boek poëtische en spirituele teksten en liederen die bij ieder schilderij werden geschreven. Twee inleidende artikelen gaan over het ontstaan en de achterliggende gedachten van dit project dat gedurende het jaar 2000 in de Michaëlskerk op Wieringen liep.

In de Michaëlskerk worden niet alleen vieringen gehouden, maar er wordt ook al tientallen jaren geëxposeerd. Voor veel kunstenaars is het een geliefde plek om hun werk te tonen. Ze vinden er aandacht en zorg voor hun werk zonder commerciële bijbedoelingen. Het project ‘Verbeeld Geheim’ wilde een wisselwerking op gang brengen tussen beeldende kunst en religie: kunstenaars laten ontdekken dat de Michaëlskerk meer is dan een mooie expositieruimte en de bezoekers van de vieringen laten zien dat schilderijen meer zijn dan cultureel behang. Hoe kunnen de kleurrijke verhalen en sprekende beelden zoals die opgeslagen liggen in bijbel en christelijke traditie, kunstenaars van nu inspireren? Hoe kan de verbeeldingskracht van de laatsten een bijdrage leveren aan de voorbereiding en uitvoering van de vieringen?

Veertien kunstenaars werden gevraagd om speciaal voor een viering een doek te maken. Blij verrast ontvingen we hun enthousiaste reacties. Zo ontstond een serie schilderijen, die met veel aandacht en liefde gemaakt zijn in samenspel met de bedenkers van de vieringen. Met toenemende spanning wachtten de werkgroepleden af wat ‘hun’ kunstenaar had gemaakt. De bezoekers van de vieringen werden iedere maand nieuwsgieriger naar de opening van het drieluik waarin het doek (van 2m bij 1.73m) verborgen was. Zo is er veel plezier beleefd aan dit project: kunstenaars lieten zich weer eens of voor het eerst inspireren door religieuze vragen en thema’s. Zij konden hun ideeën kwijt aan geïnteresseerde werkgroepleden, die ze in de viering een serieuze plek toebedachten. Werkgroepleden ontdekten de kracht en soms ook de last van het beeld. Zij brachten elkaar op ideeën die ze zonder elkaar niet hadden gekregen.

In de Middeleeuwen was er één plek waar schoonheid, waarheid en goedheid onbevangen naast elkaar tot leven kwamen: de kerk. Met toneel, muziek en beeldende kunst werden de verhalen over God en mensen verteld. In onze tijd van versplintering en veelheid kun je terugverlangen naar die eenvoud: één plek waar een mens met al zijn zintuigen, met lichaam en geest het ‘geheim’ weer op het spoor komt. Heel soms lijkt de Michaëlskerk op zo’n plek...

Beeldend kunstenaars die een bijdrage leverde aan Verbeeld Geheim waren: Stéphanie Knage, Piet Lont, Ina Buisman, Majo Homburg, Hilco Visser, Theo Mulder, Annemarie Dekker, Marijke Zanstra, Gea Karhof, Gerda Jonker, Ed Toorenburg, Mieke Holt, Floris Brinkman en Edwin Zwart.

In het naslagwerk dat werd uitgegeven vindt u alle kunstwerken, en een aantal van de teksten en liederen die gemaakt werden voor het project ‘Verbeeld Geheim’, kunst en religie in de Michaëlskerk. Zij worden vooraf gegaan door twee artikelen: het eerste gaat over het ontstaan en de opzet van de vieringen in de Michaëlskerk. Het is geschreven door ds Albert van Dorssen, die als hervormd predikant lange tijd nauw betrokken is geweest bij de vieringen. Het tweede gaat over het project zelf en is geschreven door Lettie Oosterhof die destijds als predikant verbonden was aan de Michaëlskerk.

Het boek 'Verbeeld Geheim' is via 'Zin in Oosterland' helaas niet meer verkrijgbaar. Tweedehands exemplaren worden op internet af en toe nog aangeboden.
ISBN 90 90142 79 7