categorie | ckw

Ad Vingerhoets - Een lezing over veerkracht

wo 22-05-2024


Oosterlandcollege op woensdag 22 mei in de Oosterlanderkerk: Lezing Ad Vingerhoets over veerkracht.

Ad Vingerhoets (Biest-Houtakker, 1953) is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University. Hij was verbonden aan het Departement Medische & Klinische Psychologie. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties (hij was medeauteur van het Gezondheidsraadrapport Stress en Gezondheid), en kwaliteit van leven. Met name zijn onderzoek naar vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, maar vooral huilen trok veel (inter)nationale mediabelangstelling, waaronder Time Magazine, The New York Times, The Wall Stress Journal, The Times, etc. Naast zijn vele publicaties in vaktijdschriften, schreef hij ook populaire boeken over, onder andere, huilen (Tranen: Waarom mensen huilen) en emoties (De emotionele mens). Tevens trad hij op op verschillende (wetenschaps)festivals in binnen- en buitenland, o.a. in Londen, Gent, Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Groningen, etc. en verleende zijn medewerking aan diverse podcasts, blogs, en documentaires, in binnen- en buitenland.

De andere kant van stress: hoe het ons veerkrachtig maakt
Stress heeft een buitengewoon kwalijke reputatie. Het ondermijnt ons functioneren, we kunnen minder goed denken en bovenal is het vooral ook gevaarlijk voor onze gezondheid. Dat is de boodschap die traditioneel voor het voetlicht wordt gebracht. De oplossing om die negatieve gevolgen te voorkomen wordt gevonden in stressmanagement. Maar sinds kort is er ook een ander geluid over stress dat onze aandacht verdient en wat tot nu amper aandacht kreeg. Want het is inderdaad zo dat mensen die aan veel stress-situaties zijn blootgesteld in de regel minder welbevinden en meer ziekte rapporteren. Maar steeds is er ook weer een belangrijke minderheid die juist sterker uit dat soort situaties blijkt te komen. En meerdere studies onder kinderen en met dierexperimenteel onderzoek heeft aangetoond dat nakomelingen die aan milde stress worden blootgesteld op latere leeftijd veel stressbestendiger zijn en meer veerkracht vertonen. Verder is men er steeds meer van bewust dat het idee dat de vecht-of-vlucht reactie de enige stressreactie is, met allerlei negatieve effecten op onze gezondheid thans achterhaald is. 

In deze lezing wordt ingegaan op wat in de wetenschap lang over het hoofd is gezien: dat stress in bepaalde omstandigheden juist een zeer positief effect op ons kan hebben. Daarbij wordt er uitleg gegeven over wanneer en waarom dat is en hoe we daaruit lering kunnen trekken en onze kijk op stress kunnen veranderen door onze mindset te veranderen, met verregaande positieve gevolgen voor ons welbevinden.

Meer informatie over Ad Vingerhoets (klik hier)

Wie Wat Waar
Oosterlandcollege woensdag 22 mei 2024
Lezing Ad Vingerhoets
Thema: veerkracht
Entree: € 7,50
Aanvang 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur
Ticketverkoop: vanaf nu in de voorverkoop via onderstaande buttonTickets bestellen