categorie | monument

scheepje

In de kerk hangt een prachtig scheepsmodel van een gewapende koopvaarder, een driemaster genaamd ‘Janna’. Het is al meer dan tweehonderd jaar oud en hing oorspronkelijk in de Gasthuiskapel te Den Oever. Deze kapel werd in 1967 afgebroken en daarna herbouwd in het Zuiderzeemuseum.

De Janna was een bijzonder schip, want ter afschrikking van zeerovers was op de romp een aantal loze geschutspoorten geschilderd, die de indruk moesten wekken dat het een zwaardere bewapening voerde dan werkelijk het geval was. 

Volgens overlevering is dit model ter herinnering aan een scheepramp rond 1800. Een andere lezing zegt dat het een Engelse kapitein was die als dank voor zijn redding een replica liet bouwen. Ook is er nog een lezing dat het model is opgehangen ter herinnering aan de stranding van het Engelse schip Polly, dat onder kapitein Crowell varend van Amsterdam naar Newcastle in het ijs beklemd raakte. Schip bemanning en lading zouden zijn gered door de Wieringers. 

Het ophangen van kerkscheepjes is een zeer oude gewoonte. Ze werden in de meeste gevallen geschonken door schippers, als zij hun beschermheilige hadden beloofd na een redding zo’n scheepje in de kerk op te hangen. In het voormalige Zuiderzeegebied en andere kustplaatsen hangen zeer veel kerkscheepjes. 

De Michaëlskerk heeft op haar dak ook nog een kerkscheepje staan als windwijzer. Deze werd gemaakt in 1994 door Piet Rotgans en van bladgoud voorzien door Piet Lont. Het is een model van de Wieringer aak - WR 173. Dit is een typerend model zonder kiel, geschikt voor de ondiepten rondom Wieringen en verbonden met deze kerk als baken.