categorie | inspiratie

muziek

De oecumenische vieringen worden al vanaf 1969 muzikaal opgeluisterd door het Museumkoor en de Kindercantorij. Zij vormen een uniek gezelschap, waarbij jong en oud samen met kerkgangers de liederen van Oosterland ten gehore brengen. Net als de teksten in de Michaelskerk zijn ook de liederen die daar gezongen worden laagdrempelig; ze zijn herkenbaar en bergrijpelijk voor mensen met verschillende achtergronden. Omdat veel bezoekers van Oosterland geen kerkelijke achtergrond hebben en geen kennis van notenschrift is gekozen om teksten op ‘melodische- en harmonische’ muziek te zetten, zoals we die ook aantreffen in de Anglicaanse traditie. Iedereen moet meteen mee kunnen zingen. De liederen vormen zo, door hun eenvoud in melodie en eigentijdse, begrijpelijke taal een welkome aanvulling op bestaande oude en nieuwe kerkmuziek.

Daarnaast wordt geregeld meer hedendaags werk passend voor gearrangeerd. Veel liedteksten werden en worden geschreven door tekstdichters als Bob Steenstra, Ada de Graaf, Karen Hagg, Jeroen Zijlstra  en Bert de Vries uit de kring van het OCM en veelal op muziek gezet door Kees Klein en Dirk Keijzer

Van de kenmerkende muziek uit Oosterland zijn twee liederlijk werkboeken verkrijgbaar waarvan de eerste bundel gaat over algemene levensthema’s en de tweede over meer specifieke thema’s als (bijbel-, doop, rouw-, trouw-, kerst en paasliederen).

Enkele tekstdichters en componisten van Oosterland (vlnr): Henk Cornelissen, Dirk Keijzer, Kees Klein, Ada de Graaf, en Jeroen Zijlstra.