categorie | ckw

Jan Grotenbreg - Retrospectief

za 11-06-2022 t/m zo 17-07-2022


De overzichtstentoonstelling van het werk van beeldend kunstenaar Jan Grotenbreg. Van zaterdag 11 juni t/m zondag 17 juli 2022. 

Jan Grotenbreg werd in de Noord-Hollandse stad Alkmaar geboren en volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Sinds 1967 woont en werkt hij in Amsterdam op de hoogste verdieping van een atelierwoning, dat in de dertiger jaren speciaal ontworpen werd voor kunstenaars. Vanuit deze studio heeft hij een formidabel uitzicht op de unieke Hollandse wolkenluchten, die hem altijd inspiratie gegeven hebben: "De veranderlijkheid, ongrijpbaarheid en vanzelfsprekendheid van wolken zijn, tezamen met de schitterende grijze tinten, enorm fascinerend. Elke wolkformatie heeft één briljant moment en als ik een interessante wolkenpartij zie raak ik in paniek, ik moet aan het werk, dat is de prijs voor deze verhouding", aldus Grotenbreg in een interview.

In 1970 besloot Grotenbreg om een monochroom blauw vlak te schilderen. Binnen de begrenzing van het formaat wilde hij de "totale ruimte" uitdrukken. Vanuit dit perspectief begon hij met het schilderen van wolkenluchten, waarbij de horizon is verdwenen. Men kan deze serie zien als een vervolg op de oer Hollandse landschapsschilders traditie. Grotenbreg's wolken worden gezien als 'machtige evocaties van de ervaring om op je rug te liggen kauwend op een grasspriet en starend naar het eindeloze, steeds wisselende, trage, theatrale spel der wolken' (criticus Ferd Op de Coul).

Zijn schilderijen maakten deel uit van moderne kunsthistorische stromingen als Fundamentele Schilderkunst (de identiteit van het medium: het vlak, de verf en textuur zijn belangrijker dan de voorstelling) en Hyperrealisme (waarin een voorstelling scherper is verbeeld vergeleken bij een foto). Ook Grotenbreg gebruikt fotografie als middel.

In 1996 schilderde Grotenbreg een indigoblauw vlak, de hemel. Een zilverglanzende volle maan verscheen in het nachtlicht, in een geheimzinnige, occulte atmosfeer. Daarna maakte hij een serie Maanlandschappen en Manen en Nachtlicht (deze serie ontstond tijdens een reis langs dorpen in Frankrijk, waar de straatverlichting 's nachts uit ging). Op een zeker moment verscheen er ook een hond, als 'waakhond' tussen ondermaans en bovenmaans. In deze serie werken wordt het mystieke aspect in zijn werk voelbaar.

In 2000 voegde Grotenbreg een nieuwe (meer aardse) dimensie aan zijn werk toe, toen hij begon te experimenteren met cement op linnen als ruwe ondergrond voor een voorstelling. Op deze manier maakte hij het schilderij 'Halve Maan' met een lijst van cement. Het resultaat is vaak vergeleken met middeleeuwse muurschilderingen, de zo-genoemde fresco, geschilderd in natte kalk.

De kunstenaar is zelf regelmatig aanwezig tijdens de expositieperiode. Wilt u persoonlijk op de hoogte blijven, uitgenodigd worden of hem daar persoonlijk spreken? Dat kan. Neem hiervoor contact met ons op per mail. (zie de contactpagina)

Veel werk van Jan Grotenbreg is gepubliceerd in eigen beheer uitgegeven boeken. Voor meer informatie omtrent deze uitgaven verwijzen we u graag naar de thema-site van de kunstenaar zelf (klik hier) 

Jan Grotenbreg heeft in eigen beheer verscheidene boeken over zijn werk uitgegeven: Plougrescant (Bretagne), De Maan, Haka, de Kauw, De Ibis, Werken op cement, Vogels, Portretten, Wolkenluchten, Tekeningen en Pastels, Stieren en Bizons, Paarden en Kraanvogels.