categorie | ckw / fbw

Fotobiënnale Wieringen '24

za 22-06-2024 t/m zo 04-08-2024


De tweede editie van FotoBiënnale Wieringen. Van zaterdag 22 juni t/m zondag 4 augustus 2024. Een unieke fotografiemanifestatie met binnen- en buitenlokaties over het voormalig Zuiderzee-eiland Wieringen. Het thema van deze editie is 'Keerlingen".

Waar land en zee contact maken lijken ze elkaar voortdurend te bevechten. De elementen schuren langs elkaar heen, beuken op elkaar in, maar blijken uiteindelijk toch onlosmakelijk verbonden te zijn. Voor Wieringers heeft het water meer dan twee gezichten. Vaak is het de grote liefde maar altijd ook de eeuwige vijand. Keerlingen gaat over de mensen die deze tegenstelling omarmen. Het zijn de visionairs, de denkers en de creatieve geesten die een eiland inhoud en kleur geven. Slim genoeg om met veranderingen mee te bewegen als dat nodig is, maar eigenwijs genoeg om hun eigen koers te bepalen. Voor de exposities zijn vijf fotografen uitgenodigd om dit thema in beelden te vangen. Gaat het over natuur, geschiedenis, mensen en hun beroepen of over het ongrijpbare, ondefinieerbare eilandkarakter? Zullen mensen van buiten het eiland in hun hart sluiten? Soms is eilanden een treurig lot beschoren. Ze houden op een eiland te zijn. Honderd jaar geleden leek dat ook met Wieringen te gebeuren. Gelukkig zien de meeste Wieringers dat anders. Wieringen is eigenlijk nog steeds een eiland, het is alleen veel groter geworden.

De vijf fotografen van deze editie zijn:
Rem van den Bosch – Dirk Kome – Gerrit Ooteman – Anna Swagerman en Cris Toala Olivares.
Binnen deze editie ‘KEERLINGEN’ werken de Fotobiënnale Wieringen en de gemeente Hollands
Kroon samen in het kader van project ‘ZuiderZeeWerken àl 100 jaar, nóg 100 jaar’. 

De ’Biënnale Special’ wordt deze keer verzorgd door Rem van den Bosch. Hij participeert in het Zuiderzeeproject van Hollands Kroon. Zijn werk is te zien in de Zuiderzeekapel te Den Oever, een toepasselijke locatie met een mooie link naar de Zuiderzeewerken.

In de Oosterlanderkerk toont Cris Toala Olivares highlights uit zijn Werelderfgoed Waddenzee project. Anna Swagerman toont in de crypte van de Oosterlanderkerk haar nieuwe serie ’Verborgen gebieden’ over de beweging van eb en vloed in het Waddengebied. Op de buitenlocatie bij B&B Op Zestien te Hippolytushoef zijn indringende zwart-wit portretten van Gerrit Ooteman te bewonderen. Dirk Kome vindt voor zijn nieuwe serie over Wieringen, het land en haar inwoners, een plek in de galerie van Studio Blank te Den Oever. In het Dorpshuis van Westerland is een expositie met de winnende beelden van de fotowedstrijd, die is georganiseerd door Facebookgroep ‘Parels in Hollands Kroon’ in samenwerking met de FBW.

Ook de jeugd is specifiek uitgenodigd deel te nemen aan de fotowedstrijd, geinspireerd op het thema ’KEERLINGEN’.

Om de 5 locaties te kunnen bezoeken is een passe-partoutticket nodig van € 10,00
U kunt de tickets online kopen via de website van de fotobiënnale. (link klik hier) De tickets zijn ook verkrijgbaar in de Oosterlanderkerk, bij B&B Op Zestien (Hippolytushoef) en in De Wieringer Boekhandel (Hippolytushoef)

Er komt een fietsroutekaart die op elke locatie gratis te verkrijgen is. Zo’n dagje wordt een feest; heerlijk wandelen of fietsen over Wieringen van de ene naar de andere locatie. Er wachten u prachtige foto’s en overal een warm welkom! Voor het toezicht bij de locaties wordt een grote groep vrijwilligers ingezet, de organisatie kan nog mensen gebruiken! Aanmelden kan via het algemene mailadres op deze website. Meer informatie over alle locaties, adressen en de fotografen op de site van FotobiënnaleWieringen.

Openingstijden van alle locaties gedurende de Fotobiënnale
Van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

De Fotobiennale Wieringen is een project van de Culturele Kring Wieringen in samenwerking met ‘Zuiderzeewerken àl 100 jaar, nóg 100 jaar’ van de gemeente Hollands Kroon.