categorie | ckw

Groeps-expositie Portret

za 23-04-2022 t/m zo 22-05-2022

Groepsexpositie 'Portret' door vier Nederlandse textielkunstenaars. Van zaterdag 23 april t/m zondag  22 mei 2022 in Oosterland. De opening zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 23 april om 15.00 uur in Oosterland. U bent van harte welkom!

De expositie laat werk zien van vier vernieuwende textielkunstenaars uit Nederland: Renee Toonen, Hella van ‘t Hof, Janny Mensen, en Jolanda van Iersel. Portretten associëren we met werk van kunstschilders en fotografen. In deze expositie wordt getoond hoe de sfeer van een foto d.m.v. een textiele verwerking kan veranderen. Er wordt een nieuw beeld geschapen.

Het zijn ‘fotografische borduursels’ met een verborgen geschiedenis, een verborgen boodschap, waaarin soms heel persoonlijke herinneringen worden verwerkt. Er worden foto’s uit familie-albums of zelfgemaakte foto’s gebruikt die bewerkt worden met traditioneel borduurwerk: kruissteek, stopwerk. Of er wordt een voorstelling gemaakt die afgeleid is van een foto. Naast het werken op stof wordt het borduren ook op ander materiaal toegepast zoals beton, veren en bladeren.

Een bijzondere expositie van vier kunstenaars die voornamelijk met textiel, maar ook met andere materialen het onderwerp ‘Portret’ op een heel eigen wijze laten zien.
 

Over de kunstenaars:

Renee Toonen
(1966) borduurt op historische foto’s . Daarbij zijn de geschiedenis van het onderwerp en de gebruikte technieken met elkaar in dialoog.
Zij schept daarmee nieuwe beelden met respect voor de oude. In 2018 ontving Renee de textielkunstprijs voor haar werk: “Gaatjes stoppen in de familiegeschiedenis”. De jury was van mening dat Renee de oude “stopwerk” techniek op een hedendaagse manier had weten toe te passen. Als basis voor dit werk gebruikte zij een foto uit haar familiealbum.

Daarnaast onderzoekt zij de grens wat technisch haalbaar is met naald en draad als gereedschap. Het beeld dat ontstaat met een borduur-canvas van beton, ijs, veren, zand,olieverf, Swarovski, bladeren, verfkwasten of lood roept al snel de vraag op: Waar kijk ik naar ?
Deze zoektocht is te volgen via @ikborduurenjij op Instagram
Hella van 't Hof maakt samengestelde beelden: zij combineert bestaande en/of eigen foto's met traditioneel borduurwerk. Flora en portret lopen op poëtische wijze in elkaar over; een betekenis wordt verlegd, een beschermlaag aangebracht, een beeld ontkend of juist benadrukt. Het werk is veelal klein van formaat, ingetogen en met een heel eigen realiteit. Bekijk het werk van Hella ook op Instagram: @hellavanthof Jolanda van Iersel Verbinden is het centrale thema in mijn werk. Wortels die door de tijd heen reiken, ontmoetingen over de tijd heen. Het gaat altijd over menselijke emoties. 

Ik werk daarbij het liefst met gebruikte materialen, in de gebruikssporen vind ik de verhalen. Bijvoorbeeld in de vlekken in het tafelkleed van mijn moeder, zie ik ons drukke gezin, zittend om de tafel in die véél te kleine keuken. Daar waar gegeten, gepraat, gehuild en gelachen werd. Die herinneringen zijn mij dierbaar en vormen de basis voor mijn werk.


Janny Mensen
Maakt persoonlijk en ingetogen werk van en met textiele materialen en/of technieken. In haar borduurwerken is ze op zoek naar hoe zij zichzelf verhoudt tot de natuur en de verbinding met haar voorouders. Het werk heeft een gelaagdheid en een transparantie. Het draagt altijd een verhaal in zich met betrekking tot de thema’s geven, nemen en ontvangen.

Het werk is fragiel en verfijnd. Het toont een ingetogen kwetsbaarheid. De ruimtelijke mensbeelden die zij maakt zijn ook van klein formaat. De 16 vestaalse maagden verbeelden het geven en nemen. Het thema wordt zichtbaar in de bijna aangenomen lichaamshoudingen, handgebaren en kijkrichting. De figuren zijn in linnen doeken gewikkeld en de  zorgvuldig geplaatsen spelden verwijzen ze naar waar het ontvangen pijn doet. (stigmata)