categorie | ckw

Sjaak Kooij - Pago Wirense

za 30-09-2023 t/m zo 29-10-2023

 

'Pago Wirense' Een solo-expositie van Sjaak Kooij. Te zien van zaterdag 30 september t/m zondag 29 oktober in Oosterland. Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 16.30 uur. De opening zal plaatsvinden op zaterdag 30 september vanaf 15.00 uur. Welkom!


De Oosterlanderkerk is een plek met een rijke historie. Omdat de vroegste geschiedenis van het gebouw gehuld is in mysteries, geeft dat ruimte voor verbeelding en interpretatie. De kerk, gelegen aan het Wad, biedt intrigerende uitgangspunten voor de expositie ‘Pago Wirense’ (verwijzend naar de Codex Eberhardi, de goederenlijst van het klooster te Fulda - daterend eind 8e eeuw, begin 9e eeuw). 

‘Pago Wirense’ is een expositie waarin historie, bijbelse en mythologische vertellingen samen komen. Denk aan de Griekse god Palaemon, die vissers en drenkelingen uit zee redde. Njord en Aegir, goden uit de mythische verhalen uit het hoge Noorden, die niet alleen een koppeling zijn met de aanwezigheid van Vikingen die destijds op Wieringen verbleven, maar ook de krachten van de zee beheersten.

In het koor is een indrukwekkend altaarstuk te zien waar deze verhalen samen komen. Ook reli- kwieën kunnen in de kerk niet ontbreken en zullen in de crypte te zien zijn. ‘Pago Wirense’ is geen letterlijke vertaling van de gebruikte bronnen, maar een allegorie van verscheidene verhalen die daarmee een hedendaagse en actuele kroniek zijn. Welkom in Pago Wirense!

U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de feestelijke opening op zaterdagmiddag om 15.00 uur>
De opening zal worden verricht door Lilian Peters, wethouder van de gemeente Hollands Kroon. 
Muzikale performance door LOSKOP. 


NB: We vragen u uw auto te parkeren langs de Keizerspoeldijk te Oosterland.