categorie | ocm

Het verhaal van Bathseba

zo 16-07-2023

In de Michaëlskerk te Oosterland is het op zondag 16 juli weer eens tijd voor een oecumenische viering. Het thema is ‘Spiegels’.


Het voor de viering gekozen Bijbelverhaal is dat van David en Bathseba (2 Samuel 11). Koning David heeft alles wat zijn hartje begeert, inclusief een goed bezette harem. Maar op een dag ziet hij zijn buurvrouw, de beeldschone Bathseba, een bad nemen. Hij wordt verliefd op haar en laat haar bij hem thuis bezorgen. Ze wordt zwanger van hem en David stuurt haar man Uria naar het front, opdat hij snel zal sneuvelen. Dat gebeurt ook, waarna David haar in huis neemt en zij hem een zoon baart. Dat blijft niet zonder gevolgen.

Het inspireerde de werkgroep van dienst tot een beschouwing over macht en het misbruik daarvan en over slachtofferschap. Soms moet iemand een spiegel worden voorgehouden of iets ergs overkomen, voordat hij of zij tot inkeer komt. Je kunt niet eindeloos doorgaan met machtsspelletjes en je kunt ook niet in slachtofferschap blijven steken.

De viering begint om 10.30 uur. Bijpassende liederen worden gezongen door het Museumkoor onder leiding van Karin Smits. Jan Dekker bespeelt daarbij het orgel, Annet de Groot de contrabas. Voor wie goed wil meezingen: die liederen worden een kwartier van tevoren met de bezoekers doorgenomen.

Aan de Keizerspoeldijk, op honderd meter van de kerk, is parkeergelegenheid. Er wordt gecollecteerd voor het behoud van de kerk en haar activiteiten.
Na afloop is er koffie of thee en kunnen we nog met elkaar napraten.