categorie | ckw

Het atelier van... Studio Blank - podcast Hester Wandel

vr 10-05-2025 t/m zo 04-08-2024

HET ATELIER VAN is een podcast waarin kunsthistorica en museologe Hester Wandel ateliers bezoekt van kunstenaars, vormgevers, architecten, goudsmeden en fotografen. Deze aflevering gaat Hester Wandel in gesprek met Jan Blank en Ingrid Davids van Studio Blank te Den Oever. 

Ateliers zijn de rode draad in haar leven; ze is zelfs geboren in een atelier. Met haar nieuwsgierige blik en oog voor detail loopt ze met de kunstenaars rond in hun atelier en vraagt ze naar de betekenis ervan. Ook gaat ze op zoek naar ateliers die er niet meer zijn in het ATELIER van de HERINNERING. 

Vier kunstenaars in één atelier
Kunstenaars Hans Blank (1952-2019) en Marijke van Wijk (1953-2015) ontmoetten elkaar op de kunstacademie. Ze reisden samen op hun atelierschip door Europa en vestigden zich uiteindelijk in Den Oever. In een voormalige boerderij van defensie, die was bedoeld voor de opslag van munitie, bouwden ze hun atelier en werkten en woonden ze met hun twee kinderen. 

Zoon Jan Blank ontmoette zijn vrouw Ingrid Davids ook op de kunstacademie. Ze kwamen in de buurt bij Jans ouders wonen, toen Marijke ziek werd. Toen Hans ook overleed besloten ze de boerderij te verbouwen tot hun huis en atelier en daarin ook plaats te maken voor het werk van Hans en Marijke. Naast galerie, workshopruimte, lijstenatelier en depot zijn er ook twee studio’s gemaakt voor culturele overnachtingen.

Hester Wandel loopt rond met Jan en Ingrid en mag overal kijken. Ondertussen bespreken ze de tentoonstelling Springtij die binnenkort gaat plaatsvinden in de Michaëlskerk in Oosterland, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Culturele Kring Wieringen. Daarin is het werk van Jan en Ingrid te zien, maar ook dat van Marijke en Hans en van Miep van Riessen, de moeder van Hester.

Met dank aan: Jan Blank, Ingrid Davids, Studio Blank, Zin Oosterland, Culturele Kring Wieringen, Siske Montsma
Muziek: Paul Glazier


Beluister de podcast hier 
Spotify, Apple Podcasts